Idag snodde jag kaninens tonfisksallad och gjorde om den efter eget huvud:
Låt en burk tonfisk (i vatten) rinna av. Tärna under tiden ett äpple fint (inte fult) och blanda med en burk (2 dl) crème fraîche. Krydda med curry (½ msk?) och smaka av med salt och svartpeppar (finmalen så löser den sig bättre i crème fraîchen). Låt gärna blandningen stå och dra en stund så framträder smakerna bättre (möjligen är det den så kallade umami-smaken (om den ens finns?) som gynnas av lagring, men det lösryckta påståendet får ni ta med en nypa... salt). Kärna ur en bit gurka(!) och tärna den. Gör detsamma med en tomat (rumsvarm). Kärnhusen innehåller mycket vätska som annars sabbar krämigheten. Blanda ner gurka och tomat i crème fraîche-blandningen. Strimla två soltorkade tomater och en liten bit purjolök.
Jag tycker att purjolöken blir finare om man strimlar den på längden (särskilt om färgerna skiftar tydligt från vitt till grönt):
[borttagen bild]Jag valde att snobba till det hela lite genom att garnera med purjolöken, de soltorkade tomaterna och strimlor av tomat:
[borttagen bild]Det som inte gick åt till garneringen blandade jag ner i resterna av crème fraîchen.
Jag kokade färsk fettuccine (med spenat för den gröna färgens skull).
Aromat är för amatörer och käringar, så det sket jag i. Tomater innehåller dessutom enligt uppgift glutamat naturligt, så då behövs inte aromat i alla fall (glutamat anses fungera som allmän smakförstärkare (särskilt den halvt mytiska umami-smaken)). Syntetiskt framställt (natrium-)glutamat är förresten ett av de där ämnena som det råder delade meningar om: Livsmedelsverket anser att det är helt ofarligt (även om de medger att vissa "överkänslighetsreaktioner" (vilket absolut inte får blandas ihop med en allergisk reaktion (jag trodde i och för sig att det var samma sak...)) kan förekomma vid överkonsumtion):
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/Andra anser att överkonsumtion av (syntetisk) glutamat kan orsaka allt från övervikt till blindhet:
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htmJag blir inte riktigt klok på om umami egentligen finns eller om den bara är en kombination (eller en allmän förstärkare) av samtliga övriga existerande smaker. Finns det till exempel ens några receptorer för umami på tungan (som för de andra smakerna)? Om inte, kan då verkligen umami sägas vara en "femte grundsmak"!?
Gott blev det hursomhelst. Jag har lite kräm kvar som jag ska äta imorgon på morgonknäcket (min favorit är just nu Vika). Krämen borde smaka mer imorgon efter att ha lagrats över natten.
Bilderna borttagna av inläggsförfattaren. Senare lade bilduppladdningssajten upp andra bilder på samma adresser, vilket inläggsförfattaren uppmärksammade oss på, så nu är även adresserna borttagna./ 18/4 2013 mod. Zombie