TPT:
Här har vi den färdiga TPT:n. Mandeln minskade mer i vikt under torkningen än jag hade räknat med, så det blev aningen för lite mandel (och då hade jag ändå tagit lite extra för att kompensera för viktminskningen vid skalningen), men jag drygade ut TPT:n med lite florsocker efteråt. Jag försökte först sila mandelmjölet genom en passersil, men mjölet var inte tillräckligt fint för det och min mixer klarade inte av att göra det finare hur mycket jag än körde, så jag silade det genom ett durkslag istället, vilket fungerade bättre. Överflödet sparade jag till senare (och stoppade ner i en fruktsallad). Mandelmjölet vägdes upp och mixades sedan ihop med lika mängd strösocker.
Invägning:
Jag föreberedde alla ingredienser till tårtbottnarna genom att väga upp dem i olika skålar, så att jag allt fanns till hands innan jag satte igång. Längst bak gömmer sig TPT:n från tidigare, i den stora, limegröna skålen har vi äggvitorna, som förbereddes igår (det hade avdunstat så pass mycket vätska att vikten var precis den jag skulle ha), Från vänster till höger har vi sedan socker (till marängen), osaltat smör (som väntar på att smältas), vetemjöl (som senare ska siktas), uppvispade ägg (som ska vispas med TPT:n i
exakt tio minuter) och citronsaft (varav 1 tsk ska användas till marängen (resten sparas till senare (och blandas ner i måltidsdrycken)). Verktygen som syns är mjölsikt, digitalvåg och teskedsmått.
TPT:n vispades tillsammans med de uppvispade äggen i tio minuter. Janne nämner tyvärr inte varför det är så noga att vispa den i just tio minuter, men vanligtvis vill man ha en ägg- och sockersmet luftig, vilket tar en viss tid (fast jag tyckte inte att det hände så mycket mer med den efter den femte minuten, menmen, jag följde receptet och fortsatte). Den färdiga äggtepeten smakade tydligt av mandel och konsistensen var homogen som flytande mandelmassa.
Siktat mjöl, äggtepete och vispad maräng:
Marängen vispades på vanligt vis genom att börja på lägsta hastigheten tills ett lätt skum bildades, sockret blandades ner under fortsatt vispning plus citronsaften och sedan ökades visphastigheten efterhand till full sprutt och vispningen fortsatte till dess att marängen var fast och skinande blank, vilket gick ovanligt fort (det märktes att äggvitorna var extra fasta redan från början (troligen tack vare att de fått stå över natten)). När marängen var färdigvispad vändes äggtepeten och det siktade mjölet ner. Lite av smeten blandades noggrant med det smälta smöret (då blir det enklare att blanda ut smöret i resten av smeten) och sedan hälldes allt tillbaka i marängsmeten och det hela blandades försiktigt ihop till en luftig kräm.