Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Transatlantiska handelsavtalet 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Transatlantiska handelsavtalet
Jänkarnas ny strategi(Transatlantiskt handelsavtal) verkar få Acta och alla andra försök att likna barnpuder.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/04/us-trade-deal-full-frontal-assault-on-democracy
Går det igenom kommer företag kunna stämma stater för att skydda immateriella rättigheter.
Kommer sluta i mångmiljardbelopp i skadestånd, pengar som bättre kan användas till annat.


2 december 2013, 09:30
Moderator
Inlägg Re: Transatlantiska handelsavtalet
Tja, vad jag förstår ryker bland annat det sista otillräckliga formella skyddet mot att ett företag kan skapa miljökatastrof i ett land och sedan dessutom få skadestånd för "konkurrenshinder" (eller vad de kallar det) när landet eller enskilda offer försöker stämma företaget till ansvar.

En del jag har läst har hävdat att det här är det definitiva genombrottet för kapitalismens politiska världsherravälde eller ett avgörande steg på vägen dit. Andra att det är ett sista desperat försök av USA att rädda sin roll som världens ledande socialbidragstagare. (Som alltid sedan andra världskriget är ju USA det land som resten av världen ska läggas öppet som "frihandelsfält" för, medan det självt går säkert för motsvarande ingrepp från andra länders storföretag.)

Ser inte så mycket till tredje alternativ och ser inte att de här två behöver utesluta varandra. Möjligen kan man hoppas på ett något kortare världsherravälde om det andra (också) stämmer. Men blir det roligare det som kommer sedan? Ekonomiskt sammanbrott? Kinesiskt världsherravälde? Förutom miljökatastroferna då och det som kommer i deras spår…


2 december 2013, 18:01
Moderator
Inlägg Re: Transatlantiska handelsavtalet
Förresten är väl avskaffandet av vår offentlighetsprincip nyligen ett av Sveriges små anspråkslösa bidrag till den här processen. Avskaffad av riksdagen i stort sett utan debatt – varken media eller "svenska folket" är intresserade. Bara (v) och (mp) röstade för att behålla den. Avskaffandet ska formellt gälla just relationer med företag samt ärenden som har med EU att göra, om jag minns rätt. Men alla ärenden i en (de facto) delstat har ju med unionen att göra om man vill se det så, och storföretagen är ju redan de som har den praktiska makten i samhället, särskilt sedan man under det senaste kvartsseklet avsiktligt har flyttat över offentlig makt till dem.


2 december 2013, 18:36
Medlem
Inlägg Re: Transatlantiska handelsavtalet
I vanlig ordning bara V, MP och majoriteten av folket som är emot. Någon betalar bra.


2 december 2013, 18:41
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 


Som gäst saknar du privilegier.

cron