Ny tråd Svara på tråd  [ 161 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Nästa
Dokumentärer 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Zombie skrev:
http://urplay.se/Produkter/170539-Han-hejdade-tidvagen

Utbildningsradion skrev:
Som vicekonsul i Litauen lyckades Chiune Sugihara rädda tusentals polska judar undan Förintelsen. För sin insats har han uppmärksammats av både israeliska staten och Raol Wallenberg-kommittén. Vittnen berättar här den otroliga historien om denne "japanske Schindler".

Längd: 28:25
Sändes: måndag 23 sep. 2013
Tillgängligt t.o.m. lördag 23 nov. 2013

Missade programmet ikväll på Kunskapskanalen, går kanske i repris i TV om man som jag har svårt med TV på nätet. Ska hursomhelst försöka se det.

Hur ofta hör man talas om japaner som gör en humanitär insats? De har ju eftertryckligt placerats på Andra sidan i vår historieskrivning, med tillhjälp av skumma föreställningar grundade på geografiskt avstånd och främmande utseende och kultur…


Tusen tack for lanken. Den har jag letat efter.


24 september 2013, 10:39
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Enjoy poverty...
http://www.svtplay.se/video/1456067/enjoy-poverty

Om vår cyniska värld. Jag vill åka raka vägen till Kongo och bjuda en fattig familj på en måltid. OCH TILL VILKEN NYTTA!?!?!?!?!?
Det är mest som ett hån att ens tänka tanken efter att ha sett den här dokumentären.

Innan den såg jag på Flykten från Afrika:
http://www.svtplay.se/video/1488948/flykten-fran-afrika
Man kanske ska se den efter den förra för bäst effekt.


Och så finns det imbecilla som röstar på SD.


1 oktober 2013, 21:51
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
http://urplay.se/Produkter/177817-Rashygienens-historia

Utbildningsradion skrev:
Under delar av 1900-talet var tvångssteriliseringar en vanligt förekommande praktik i många länder. Ofta var det personer som var fattiga, brottsliga, epileptiker eller som ansågs vara sinnesslöa som steriliserades. Vi får se exempel på amerikansk, tysk och svensk eugenik och träffa både forskare och personer som själva steriliserats.

Längd: 52:50
Sändes: måndag 28 okt. 2013
Tillgängligt t.o.m. torsdag 24 april. 2014

Tyvärr dras inga paralleller i filmen, men det är väldigt tydligt att det handlar inte bara om rashygienismen utan också om häxprocesserna, kolonialismen och de idéer som sprider sig nu mot fattiga, mot andra än vita/västerlänningar/vad man nu för eufemismens skull vill kalla det, och för genmanipulation.

Även detaljer i ideologiska ramverk, tankemönster och argument (rationaliseringar) går igen.

Och människans envetenhet att försvara på de mest uppenbara sätt förenklade bilder av inte bara omvärlden, utan också av människor – så länge det är andra människor. Snarare ännu envetnare efter att man har fått kejsarkläderna avdragna. Och hur angelägna även annars hyggliga människor är att hjälpa de aktiva brottslingarna med detta.

Hur många gånger till? Eller blir nuvarande vända den sista eftersom vi lyckas ta kål på oss?


28 oktober 2013, 16:17
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
… så jag kan mycket väl förstå Eva Kärfve och andra (Foucaultister eller ej) som ser NPF-diagnoser och -behandling som ännu ett av den här hydrans huvuden.

Felet de gör är "bara" att de har drabbats av just densamma mänskliga egopsykos som orsakar förföljelserna.

De har tillåtit sig att bli så kära i sina kartor att de inte bryr sig om att kila ut i joggen och kolla hur de stämmer. Eller att då ta med sig folk som är experter på olika saker därute, som de själva inte är experter på, för att ge alternativa ingångar till vad det är de ser.

(Vilket självfallet inte betyder att diagnoserna inte kan missbrukas också.)


28 oktober 2013, 17:28
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Föds vi verkligen goda?

Tyvärr har jag inte orkat följa forskningsfronten i det här intressanta ämnet heller, men filmen föreföll ge en nyanserad bild av vår början som moralisk varelse på både gott och numera – i vår allt trängre och mer stressande värld – ont och som produkter av både arv och miljö utan att påstå för mycket åt någotdera hållet. Vi tycks födas med en god rättskänsla, men också med preferenser för in- och utgruppning. Fast en del skådespeleri från försöksledares sida blev nästan för mycket för min (i vissa avseenden) överutvecklade rättskänsla-+-empati…

TV-tider enligt tv.nu

Nätvisning (SVT)

tv.nu blandat med SVT skrev:
Brittisk vetenskapsfilm från 2012. När vi lärt oss att fråga spädbarn på deras eget språk om vad de tänker får vi många nya svar. Fram träder bilden av små moraliska varelser. Redan tre månader gamla bebisar kan skilja en elak utter från en snäll.

Längd:
50 min

Tillgänglig till:
fre 29 nov (30 dagar kvar)

Sändes:
ikväll 21.00

Rättigheter:
Kan endast ses i Sverige.
Kan ses i mobilen.


30 oktober 2013, 23:40
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
SVT påstår att programmet skulle vara det första i en serie. Det märkte jag inget av annars, så jag undrar om de har skrivit rätt. I varje fall var det klart sevärt i sig.


31 oktober 2013, 00:15
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
… och det här innebär ju också att den politiska kapitalismen (ny"liberalismen") med till visshet gränsande sannolikhet har fel om människans absoluta egoism. Och inte bara har fel, utan oavsiktligt strävar efter att förstärka respektive utsläcka helt fel saker inom oss för att ett samhälle ska fungera på bästa sätt. Det kan man konstatera oavsett var man sedan står politiskt. Vill man försvara ny"liberalismen" får man göra det med andra argument.

Inget nytt eller konstigt med det – det har länge varit känt bland icke-nationalekonomer att nationalekonomin lever kvar i sina lärofäders människosyn från 16- och 1700-talen, som (snart sagt) alla andra har lämnat långt bakom sig – men på grund av ny"liberalismens" ihållande maktställning måste det ju upprepas.


31 oktober 2013, 00:32
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Glimtar från kulturlivet i ett land där högerextremisterna just har vunnit. Inte sett det själv än, ska verkligen försöka.

http://www.svt.se/kobra/se-program/del-16-24?autostart=true

http://www.svt.se/kultur/uppringd-av-ambassadoren-efter-program-om-ungern
http://www.svt.se/kultur/ungerns-ambassador


3 november 2013, 02:10
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Google and the world brain

Om Googles scannande av böcker.

http://www.imdb.com/title/tt2551516/


6 november 2013, 21:22
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
http://www.svt.se/dokument-inifran/alice-babs-forlorade-rattigheter

Citera:
Alice Babs förlorade rättigheter

När upphör en människas rätt att få bestämma över sitt liv?

Hovsångerskan Alice Babs är satt under förvaltarskap, berövad rätten att styra över sitt eget liv. Musikerkollegorna kämpar för att få träffa henne - men utan resultat. Förvaltaren bestämmer!

Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste. Ska det vara så enkelt att frånta gamla människor
grundläggande mänskliga rättigheter?

Svensk dokumentärfilm från 2013 i regi av Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman.

Sändningstider:

SVT2 Torsdag 5 dec 2013 kl 20.00

SVT2 Söndag 8 dec 2013 kl 23.40


5 december 2013, 19:14
Ny tråd Svara på tråd  [ 161 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.

cron