Ny tråd Svara på tråd  [ 161 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Nästa
Dokumentärer 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Vacker film.


8 januari 2013, 07:35
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
För den som vill se en gammal människa som har vigt nästan hela sitt liv åt en djurart som ser dödsdömd ut och ändå reser runt i världen och inspirerar ungdomar att rent praktiskt skapa hopp om den (världen alltså. Och djurarten). Bland annat kom hon på att det är lättare att ge folk bra saker än att be den avstå från sådana; i synnerhet fattiga människor eller offer när man själv var rik eller hörde till förövarna.

Jane Goodall på Kunskapskanalen i morgon 10 januari 21:30, på lördag 12 januari 16:00 och på onsdag 16 januari 11:00.

Fanns också en del 1, mer om hennes livsväg, men den tycks ha slutat repriseras. Hittar dem inte på nätet, kanske kommer.


10 januari 2013, 02:28
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Rullstolsbordtennis (mer uppvisning än dokumentär, emellertid):


13 januari 2013, 13:44
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Jätterolig och framför allt underhållande dokumentär om hjärnan. Under tittandet testar man sin egen hjärna med olika tricks...
http://www.svtplay.se/video/957443/del-1-av-3-halla-dar


15 januari 2013, 00:57
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Jo, den var intressant. Och litet förvånande att jag klarade testerna såpass bra. Särskilt att vittnestestet var så svårt för alla i rutan – litet oroväckande.

Mongolisk hiphop (repriser, nätvisning). Där musik ännu kan vara politik. Kan inte kännas hoppfullt att vara inklämd mellan Ryssland och Kina (där Kina har stulit, rivit och koloniserat det mesta av ens land, precis som med Tibet men minus den internationella uppmärksamhet Tibet trots allt har fått, och Sovjet i praktiken hade införlivat det hörn som till namnet ännu var fritt). Men de försöker.


25 januari 2013, 23:12
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Zombie skrev:
där Kina har stulit, rivit och koloniserat det mesta av ens land, precis som med Tibet men minus den internationella uppmärksamhet Tibet trots allt har fått

… Ryssland med förresten – fast inte överallt under namnet "mongoler". Härska och söndra.


25 januari 2013, 23:49
Medlem
Inlägg Re: Dokumentärer
Pbs -Frontline- Storm over Everest, rekommenderas.


5 februari 2013, 15:37
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Det sista matriarkatet.

Såg jag nyss och borde jag förstås ha tipsat om. En kanadensiska som själv härstammar från Mosuofolket i Kina, en minoritet som håller på att slukas upp i det majoritetskinesiska folkhavet, berättar om deras familje- och kärleksliv som troligen snart är historia.

Ändå har det fördelar framför det segrande västerländska. Det kan såvitt jag vet faktiskt vara det sista matriarkatet, men det var länge sedan jag var någorlunda inläst. Det verkar i alla fall rätt typiskt för de "matriarkat" jag någonsin har hört talas om: inte precis något "omvänt patriarkat" som alla tror att ordet betyder. Inte heller är det något helt jämställt samhälle, men det är matrilokalt – arv och bostadsort går på kvinnolinjen – och det är klart mindre ojämställt och har mer plats för människans mjukare kvaliteter än vårt sätt att leva. Som snart är det enda i världen utom för de få och på vissa ställen som kan nå en begränsad frihet i subkulturer.

Likadant med den "fria kärleken" som nu håller på att övergå i prostitution därför att de är fattiga och behöver turistpengar. Samlivsvanorna liknade mer våra gamla nattfrierier, som hos oss hörde ungdomen till men där gäller (gällde) hela livet: männen besöker sina älskade över natten och man är pojk- eller flickvänner så länge man väljer varandra. Båda könen kan (kunde) byta och någon stigmatisering av kvinnorna för den sakens skull tycks inte ha existerat. En viss öppenhet för flera partners tycks också ha funnits. Men genomgående sköttes det hela enligt rätt pryda traditioner och med kärlek och ansvar som självklara krav; det är på sådana punkter utomståendes föreställningsförmåga, eller ens vilja att förstå, aldrig räcker till.

Däremot blir de naturligtvis stigmatiserade av de omgivande minoritetskineserna – särskilt kvinnorna, som helt enkelt blir behandlade som fnask – vilket också det bidrar till att de unga, som inte också blir prostituerade, skäms för sitt arv och vill bli som "alla andra".

Det finns de som arbetar för att rädda vad som räddas kan. Tyvärr fick man inte se så mycket av hur det går.

Dessutom bor de i knuttimrade hus. Det gav i alla fall mig en viss hemkänsla, fast ornamentiken ser mera norsk än svensk ut. Och vid sjöar bland dimhöljda berg som på en såndär kinesisk målning…

Repriser på Kunskapskanalen
    lördag 9 februari 19:00
    söndag 10 februari 00:00
    måndag 11 februari 12:00

På nätet kan det ses till söndag 10 mars.


8 februari 2013, 23:21
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Glömde tala om att det är ett bofast jordbrukarsamhälle och att barnen hade klarat sig utmärkt hos sina mödrar och morbröder tills de började bli retade av majoritetskineserna. Vilket strider mot den vanliga tesen att det var med jordbruket som männen började lägga under sig allt annat och införa saker som ägande av människor och svartsjuk bevakning av (källan till) mannens genetiska avkomma. Inte strider så att tesen måste vara ogiltig, men strider i bemärkelsen ställer frågor om hur det kanske hade kunnat vara istället.


8 februari 2013, 23:33
Moderator
Inlägg Re: Dokumentärer
Film om ett kanske liknande folk som utan att tillfrågas har hamnat inom Pakistans gränser. Har själv inte orkat se den än och har tvekat att posta länken på grund av risk för urartande diskussion.

http://www.svtplay.se/video/968425/kalash-folkets-kvinnor

"Kan ses i 8 dagar till".
SVT Play skrev:
I de pakistanska bergen finns en folkgrupp, kalasher, som inte blivit omvända till muslimer, utan dyrkar sina gudar. Kvinnorna är mycket starka och också fria. En grekisk hjälporganisation driver projekt som stöttar kvinnor till studier, men dess representant kidnappas av talibanerna, så nu vet man inte hur det kommer att gå för kvinnorna i Hindu Kush.

Storslagen natur och poetisk musik och mytologi iallafall, att döma av de första minuterna.


9 februari 2013, 21:01
Ny tråd Svara på tråd  [ 161 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.

cron