Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 201  Nästa
Mattråd! 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Jag har stekt pannkakor till förbannelse. Nu ska jag steka tio till eftersom det ska med som matsäck till två glupska barn till imorgon.


12 februari 2012, 19:23
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Någon som har några bra recept på mackor till smörgåsgrill? helst sådana
man inte blir smällfet av.


12 februari 2012, 20:12
Moderator
Inlägg Re: Mattråd!
I så fall skulle jag ta ett lite grövre bröd (t.ex. surdegslimpa med valnöt), olivolja, vitlök, annat grönt (några spenatblad, ruccola eller färsk basilika, t.ex.) tomat, mozzarella, örtsalt och färskmalen svartpeppar.

Annars är det ju vansinnigt gott med chèvre (det finns ju magrare varianter), honung och coctailtomat, även det med olivolja, lite vitlök, och kanske lite färsk rosmarin. Ruccola passar även där.


12 februari 2012, 20:24
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Tackar det har sparats i datorn :)


12 februari 2012, 20:30
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Det blev ingen honungskaka idag, men imorgon kanske.


13 februari 2012, 02:44
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Apropå medeltida matlagning:
http://matlust.ifokus.se/articles/4d714d71b9cb462233060616-medeltida-efterratter-och-godsaker

Till exempel kanderade blommor (det gäller bara att få tag på gummi arabicum):
Citera:
Kanderade blommor

Satsen räcker till att täcka blomblad från 2 blommor.

Ingredienser:
1 tesked gummi arabicum
2 teskedar rosenvatten
Hushållsfärg
Blomblad, felfria och fräscha (t.ex. violer, krasse, små tagetes, rosor och ringblommor)
225 gram strösocker

Gör så här:

Lös upp gummi arabicum i rosenvatten.
Häll upp lite av lösningen på ett tefat och tillsätt ett par droppar hushållsfärg.
Använd en mjuk målar- eller makeup-pensel och täck 3-4 blomblad i taget med gummilösningen.
Doppa blombladen i sockret, sikta sedan lite mer socker över bladen.
Lägg de kanderade blombladen på galler och låt stå på en varm plats tills de blivit torra och spröda. Vänd dem då och då så att de torkar jämnt.
Förvara de kanderade blommorna i lufttät förpackning på silkespapper, pappersservetter eller hushållspapper.


14 februari 2012, 19:49
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Nu har jag anpassat receptet till 1 portionsform:
18 ml (~1 msk + ½ tsk) mjölk
9/23 nypa saffran
40 g pistagemandlar
1½ ägg
30 g farinsocker
1½ msk flytande honung
1 dl olivolja
1 tsk rosenvatten
108 g vetemjöl
9/23 nypa salt

1 msk rosenvatten
1 msk färskpressad apelsinsaft
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk flytande honung

Tillredningen sker som tidigare.

Serveras med te.


14 februari 2012, 20:18
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Tyvärr blev det för sent för att väsnas med elvispen ikväll, så jag får vänta till imorgon med honungskakan. Det blir intressant att se om min anpassning fungerar och om smeten får plats i den portionsform som jag har vikt för ändamålet. Det kan hända att den pöser över under gräddningen, så jag ska vara beredd med kameran. Jag kan också fördela smeten i flera formar om det skulle behövas, men då blir det inga roliga bilder.


15 februari 2012, 01:14
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Nu är honungskakorna gräddade och ska nu penslas var 5:e minut (piip) med en blandning av rosenvatten, honung, apelsinsaft och citronsaft tills de svalnat. Det blev 3 stycken portionsformar, så jag räknade uppenbarligen fel när jag utgick från att ursprungsmängden smet skulle ha fått plats i den form som jag utgick ifrån att smeten skulle få plats i. Jag skulle förstås ha beräknat hur mycket smet det var och sedan kollat att den verkligen skulle få plats, men jag struntade i det och chansade istället.


15 februari 2012, 22:01
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Färdiggräddade:
Bild

Jag behövde bara grädda dem i 20 minuter, eftersom jag använde så små formar.

Urtagna:
Bild

Det överflödiga ströbrödet togs bort innan penslingen.

Efter första penslingen:
Bild

Meningen är att de ska suga åt sig av vätskan och och bli mättade och saftiga.


15 februari 2012, 22:13
Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 201  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.

cron