Om man gör på rätt sätt, så ska det tydligen kunna fungera.
Här har vi damen som startade hela "trenden":
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/vallagratHär är några som låtit sig inspireras:
http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/105881-lillefars-matexpriment-fortsaetter-nu-min-lagrade-hushaallsost/Det som gäller verkar vara att lagra osten inplastad i runt 5 grader i minst ett år. Eventuellt mögel (som dock inte ska kunna uppstå om osten är vakuumförpackad) är bara att skrapa bort och sedan plasta in osten igen, men helst ska man ha kvar originalplasten oöppnad. Och så gärna vända på osten regelbundet.
Det går fortare i rumstemperatur, men då kan man, som det verkar, ha otur och få lite roliga listeriabakterier i osten, så det ska man nog undvika om man vill vara på den säkra sidan.
Någon hade lagrat osten i bara ett halvår, vilket tydligen också gav en bättre smak.
Det där med bara några veckor var nog optimistiskt i överkant.