Ny tråd Svara på tråd  [ 81 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Nästa
Mjölkfabrik 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Schueberird skrev:
Jag tror att det är viktigare att hitta fungerande alternativ till köttproduktionen. Kor lider inte särskilt av att mjölkas - de till och med kräver att mjölkas.

Ja.
Men som du skrev i ett senare inlägg så är dagens kor framavlade, dvs. modifierade för våra mänskliga behov. Vilket är helt absurt!!!!!
Hur har vi kunnat låta det hända?

Hela djurhållningen är helt uppåt väggarna fel. Djuren är till för att ätas upp, dels av varann och dels av oss mänskliga djur. Men inte i den här omfattningen och med det resultatet som det lett till - att djur transporteras långa vägar, lider och slaktas för att senare spottas ut i soporna av kräsmagade bortskämda människor med för mycket pengar.

Det har blivit helt fel.

********************************************

Här kommer fler förslag som alternativ till dagens framställande av födoämnen:
Likt mayaindianerna borde vi anlägga hängande trädgårdar på alla tak.
Där ska varje hushåll odla sina egna grönsaker samtidigt som städerna får extra lungor att andas med mitt i avgaserna.
Även andra lediga ytor ska användas gemensamt till dels odling, dels till att ha en egen liten bondgård på.

Varje hyreshus ska på sin egen gård ha en egen kossa eller två, några grisar, hönor osv. för mjölk-, ägg- och köttproduktion.
Dessa djur ska skämmas bort och behandlas på bästa sätt. De ska avlivas på plats när det är så dags för att bli till mat åt alla familjer som bor i huset.
Fördelar är inte minst allt som därmed förbättras ur djurens synpunkt men också att barn och vuxna får en helt annan syn på vad det är man har på sin tallrik, hur det kommer dit och lär sig förhoppningsvis också att uppskatta djuren på ett helt annat vis.
Samt att vi återfår en närhet till själva grunden till vår existens - kretsloppet och jordens förgänglighet, livets början och slut osv.

Jordens ofruktsamma marker ska tas i anspråk och odlas upp på konstgjord väg.
I olika ökenområden ska man i stora saltvattentankar odla (genmodifierade?) blåalger för att täcka upp vårt behov av Omega3 och kanske som föda för krill (odlat?) och kanske till och med kan blåalger användas som bränsle?

Överhuvudtaget ska alla ofruktsamma områden (som ändå förr i tiden var bördiga marker) tas i bruk på olika vis.


12 juni 2011, 14:47
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Tankar från min sambo som har mer...vämjeliga men dock intressanta ideér i ämnet (jag skriver korta minnesanteckningar så får han logga in och utveckla om han känner för det):
-Larvodling i stor skala.
Sedan extraherar man näringsämnena ur larverna och använder det som grund till födoämnen.
(Tillåt mig att rysa av obehag.)

-Matavfall ska användas till diverse saker.
Livsmedelsaffärernas enorma slängande av mat som blivit över eller passerat bäst-föredatumet med någon ynka dag, ska frysas ned och användas exempelvis som föda i fiskodlingar (lax mm.).
Även om fiskodlingen då måste modifieras till något mycket mer laxalt (Laxalt = istället för humant ;) ).

-Det vi egentligen behöver från kött är aminosyror.
Aminosyror kan framställas på andra sätt. Exempelvis av bakterier som lever av avföring/avfall/skräp/guck...
Mja, kanske kan vi här till och med använda oss av mänskligt avfall i ordets rätta bemärkelse, i form av lik.

Han får utveckla de här tankarna själv, helt enkelt.

Jag vill se mer av djurmana (=djur + humana) tillvägagångssätt.
Har ni fler förslag?

Det där med stamcellskött var jätteintressant! Hoppas det går igenom och blir verklighet.


12 juni 2011, 15:08
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Schueberird skrev:
Jag har för övrigt hört att människomjölk ska vara väldigt mycket sötare än komjölk. Stämmer detta - ni som har jämfört?

Bröstmjölk är mycket sött.
Komjölk vet jag inte exakt hur det smakar direkt ur spenen, så att säga. Men bröstmjölk är väldigt sött iaf.


12 juni 2011, 15:14
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Jag kan bara hålla med om nedanstående:

CodeRedAlert skrev:
Schueberird skrev:
Jag tror att det är viktigare att hitta fungerande alternativ till köttproduktionen. Kor lider inte särskilt av att mjölkas - de till och med kräver att mjölkas.

Ja.
Men som du skrev i ett senare inlägg så är dagens kor framavlade, dvs. modifierade för våra mänskliga behov. Vilket är helt absurt!!!!!
Hur har vi kunnat låta det hända?

Hela djurhållningen är helt uppåt väggarna fel. Djuren är till för att ätas upp, dels av varann och dels av oss mänskliga djur. Men inte i den här omfattningen och med det resultatet som det lett till - att djur transporteras långa vägar, lider och slaktas för att senare spottas ut i soporna av kräsmagade bortskämda människor med för mycket pengar.

Det har blivit helt fel.

********************************************

Här kommer fler förslag som alternativ till dagens framställande av födoämnen:
Likt mayaindianerna borde vi anlägga hängande trädgårdar på alla tak.
Där ska varje hushåll odla sina egna grönsaker samtidigt som städerna får extra lungor att andas med mitt i avgaserna.
Även andra lediga ytor ska användas gemensamt till dels odling, dels till att ha en egen liten bondgård på.

Varje hyreshus ska på sin egen gård ha en egen kossa eller två, några grisar, hönor osv. för mjölk-, ägg- och köttproduktion.
Dessa djur ska skämmas bort och behandlas på bästa sätt. De ska avlivas på plats när det är så dags för att bli till mat åt alla familjer som bor i huset.
Fördelar är inte minst allt som därmed förbättras ur djurens synpunkt men också att barn och vuxna får en helt annan syn på vad det är man har på sin tallrik, hur det kommer dit och lär sig förhoppningsvis också att uppskatta djuren på ett helt annat vis.
Samt att vi återfår en närhet till själva grunden till vår existens - kretsloppet och jordens förgänglighet, livets början och slut osv.

Jordens ofruktsamma marker ska tas i anspråk och odlas upp på konstgjord väg.
I olika ökenområden ska man i stora saltvattentankar odla (genmodifierade?) blåalger för att täcka upp vårt behov av Omega3 och kanske som föda för krill (odlat?) och kanske till och med kan blåalger användas som bränsle?

Överhuvudtaget ska alla ofruktsamma områden (som ändå förr i tiden var bördiga marker) tas i bruk på olika vis.


12 juni 2011, 16:57
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Tydligen så kan virussjukdomar föras vidare via mjölken. Som tex HIV.
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_breast_milk

Det borde mao bli väldigt kostsamt bara att kvalitetskontrollera människomjölken.
Men det skulle tydligen också gå att göra tvål på den.


12 juni 2011, 17:07
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
CodeRedAlert skrev:
-Larvodling i stor skala.
Sedan extraherar man näringsämnena ur larverna och använder det som grund till födoämnen.
(Tillåt mig att rysa av obehag.)
Det där är något jag har funderat på en del.

Dock så tänker jag mig larverna som föda åt div djur.
Fiskodlingar och fågelfarmer är vad jag tippar skulle ha störst nytta av det.

Själva odlingen av larver kan ta till vara på den absoluta sista skvätten organiska rester från nästan vad som helst.


12 juni 2011, 17:37
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Vill bara tala om att dom grisar som finns idag i grisfarmar har en kota mer
i ryggraden än de grisar som fanns för säg 60 år sedan, endast för att det
skall bli ett par kotletter till har detta avlats fram.

Men gillar ni inte matfabrikerna så ut och jaga själva, jag är jägare och så
mycket vildsvin som det finns nu har det aldrig funnits. och vilda djur som
jagas på rätt sätt har levt bra liv tills det smäller.
Och dessutom skulle alla slöhögar få röra på dödköttet i skogen vilket bara
är nyttigt, istället för att sitta och gnälla framför datorn.
Att det inte går att mjölka älgar begriper jag så det problemet går ju inte att
lösa med annat än fäbod drift, många bäckar små....

Om det sedan skulle gå att odla kött med hjälp av stamceller så vore ju det
dröm scenariot, förstår inte varför det inte finns intresse för det?

Kan tala om att jag druckit varm mjölk direkt från en ko och det var jättegott :D


12 juni 2011, 19:54
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Nedanstående låter å andra sidan lite som kommunism - och det vet vi ju hur det slutade (/fortfarande pågår)... Tanken är god dock, men ska de boende tvingas ta hand om de gemensamma djuren eller hur är det tänkt? Hur gör villaägare och andra som inte bor i flerfamiljshus?

CodeRedAlert skrev:
här kommer fler förslag som alternativ till dagens framställande av födoämnen:
Likt mayaindianerna borde vi anlägga hängande trädgårdar på alla tak.
Där ska varje hushåll odla sina egna grönsaker samtidigt som städerna får extra lungor att andas med mitt i avgaserna.
Även andra lediga ytor ska användas gemensamt till dels odling, dels till att ha en egen liten bondgård på.

Varje hyreshus ska på sin egen gård ha en egen kossa eller två, några grisar, hönor osv. för mjölk-, ägg- och köttproduktion.
Dessa djur ska skämmas bort och behandlas på bästa sätt. De ska avlivas på plats när det är så dags för att bli till mat åt alla familjer som bor i huset.
Fördelar är inte minst allt som därmed förbättras ur djurens synpunkt men också att barn och vuxna får en helt annan syn på vad det är man har på sin tallrik, hur det kommer dit och lär sig förhoppningsvis också att uppskatta djuren på ett helt annat vis.
Samt att vi återfår en närhet till själva grunden till vår existens - kretsloppet och jordens förgänglighet, livets början och slut osv.

Jordens ofruktsamma marker ska tas i anspråk och odlas upp på konstgjord väg.
I olika ökenområden ska man i stora saltvattentankar odla (genmodifierade?) blåalger för att täcka upp vårt behov av Omega3 och kanske som föda för krill (odlat?) och kanske till och med kan blåalger användas som bränsle?

Överhuvudtaget ska alla ofruktsamma områden (som ändå förr i tiden var bördiga marker) tas i bruk på olika vis.


12 juni 2011, 20:53
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Ron Jeremy skrev:
Vill bara tala om att dom grisar som finns idag i grisfarmar har en kota mer
i ryggraden än de grisar som fanns för säg 60 år sedan, endast för att det
skall bli ett par kotletter till har detta avlats fram.

Men gillar ni inte matfabrikerna så ut och jaga själva, jag är jägare och så
mycket vildsvin som det finns nu har det aldrig funnits. och vilda djur som
jagas på rätt sätt har levt bra liv tills det smäller.
Och dessutom skulle alla slöhögar få röra på dödköttet i skogen vilket bara
är nyttigt, istället för att sitta och gnälla framför datorn.
Att det inte går att mjölka älgar begriper jag så det problemet går ju inte att
lösa med annat än fäbod drift, många bäckar små....

Om det sedan skulle gå att odla kött med hjälp av stamceller så vore ju det
dröm scenariot, förstår inte varför det inte finns intresse för det?

Kan tala om att jag druckit varm mjölk direkt från en ko och det var jättegott :D

Knall och fall efter ett naturligt liv i skogen är okej. Förutsatt att h*n som skjuter vet hur man gör så ingen blir skadeskjuten.

Extra kottlettkota är ju också helt absurt sjukt. :(


12 juni 2011, 23:58
Medlem
Inlägg Re: Mjölkfabrik
Citera:

Vad händer med kalvarna?
För att korna ska producera mjölk måste de föda kalvar. Därför insemineras de (utsätts för konstgjord befruktning) ungefär en gång per år.(3) Inom mjölkindustrin tas kalven vanligtvis från kon direkt eller någon dag efter födseln.(4) Både kon och kalven stressas av separationen,(5) och att inte vara tillsammans strider mot deras naturliga beteende.(6) Hälften av kalvarna som föds är hankalvar och eftersom de inte producerar någon mjölk dödas de flesta och blir till kött vid ungefär 18 månaders ålder.(2,7) Det är vanligt att handjuren hålls i boxar på hårt, halt spaltgolv utan strö, och att tjurarna aldrig får komma ut.(8)

Bedräglig reklambild
På sommaren har alla kor, kvigor och stutar (kastrerade handjur) rätt att gå ut under 2-4 månader, minst sex timmar per dygn.(9) Det är mindre än 10 % av djurens liv. Betesrätten omfattar inte kalvar och tjurar, så de står ofta inne året om. Kontrollen av att korna verkligen får komma ut på bete mycket bristfällig,(10) men visar att många gårdar struntar i att släppa ut djuren.(11) Organisationen Sveriges Mjölkbönder arbetar aktivt för att avskaffa beteskravet.(12)

I genomsnitt får en ko i mjölkindustrin leva i fem år innan hon slaktas.(3) Man kan inte skilja mjölk- och köttindustrin från varandra eftersom 65 procent av nötköttet i Sverige kommer från djur inom mjölkindustrin.(7)

http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/faktabas/djur_i_livsmedelsindustrin/kor-kalvar


13 juni 2011, 00:08
Ny tråd Svara på tråd  [ 81 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.