Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 197, 198, 199, 200, 201  Nästa
Mattråd! 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Schueberird skrev:
Låt degen vila över natten i perfekt vakuum nedkyld till -1 Kelvin (sic!).


https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130104143516.htm


14 augusti 2019, 02:55
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Idag har jag köpt en hel ryggbiff 4,5kg och hel benfri kotlett 4,6kg
Det blir mindre spill alt. mindre onödigt stora/små portioner då jag styckar den i för
mig passande bitar. 850kr det blir ca 20kr/port för biffen och 8,40/port för kotlett
Hur stora är mina portionsbitar?
Spoiler! :
150g


31 augusti 2019, 23:59
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Då kan man också beräkna det totala svinnet. :10:

För övrigt passar mjölk väldigt bra till saltlakrits.


3 september 2019, 02:45
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Låt x vara det totala biffpriset.
Låt y vara det totala kotlettpriset.
Låt wo vara vikten per portion oputsat kött.

Spoiler! :
nb = x/20 är antalet biffportioner.
nk = y/8,4 är antalet kotlettportioner.

x + y = 850 (1)

wo = 4500/nb = 4600/nk
=> 4500/(x/20) = 4600/(y/8,4)
=> 4500*20/x = 4600*8,4/y
=> x = 4500*20/wo och y = 4600*8,4/wo (2)

(1) och (2) => 4500*20/wo + 4600*8,4/wo = 850
=> wo = (4500*20 + 4600*8,4)/850 = 12864/85 = 151 + 29/85

En portion oputsat kött väger alltså
151 + 29/85 ~ 151
gram.

***

Enligt angivet svar är portionsvikten
150
gram, vilket betyder att det per portion försvinner
114/85
gram per portion vid putsningen. Då återstår det att beräkna det totala svinnet: Hur mycket skar chilehead bort under putsningen (i form av sega hinnor, brosk etc...)?

Låt wp vara vikten per portion putsat kött.
Låt st vara den totala mängden som skars bort under putsningen.

Spoiler! :
Den procentuella mängd som skars bort per portion och totalt blir 1 - wp/wo.
=> st = (4500 + 4600)*(1 - wp/wo) = 9100*(1 - 150/(12864/85)) = 129675/1608 = 80 + 345/536

Chilehead skar alltså bort
80 + 345/536 ~ 81
gram överflödigt material.

***

Nu kan vi också beräkna hur mycket hushållets eventuella hund får -- under antagandet att endast hela portioner duger som mänsklig föda, att hushållets människor tjuvhåller på alla hela portioner samt att slaktrester inte anses duga som föda åt hundar:

Spoiler! :
nb = 4500/wo = 4500/(12864/85) = 85*4500/12864 = 382500/12864 = 29 + 787/1072
nk = 4600/wo = 85*4600/12864 = 391000/12864 = 30 + 635/1608

=> hunden får nb + nk - 29 - 30 = 787/1072 + 635/1608 = 3631/3216 = 1 + 415/3216 portioner, vilket motsvarar 150*3631/3216 = 544650/3216 = 169 + 191/536 gram.

Hushållets eventuella hund får alltså
169 + 191/536 ~ 169
gram kött (
110 gram biff och 59 gram kotlett
).


29 november 2019, 14:09
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Adam, Bertil och Cecilia, samt deras gemensamma hund da Vinci III, bor ihop i en fyra i centrala kvarter. Ibland cyklar de allihop till en ekologisk köttbonde, som har sin gård en bit utanför staden. Da Vinci III får, när hon inte springer bredvid, åka på den släpvagn som Adam kopplat bakpå sin cykel. Innan de åker hemifrån tvättar Bertil sin cykel. Cecilias cykel är röd. Bertil har en grön hatt på sig, som Adam helst såg att den försvann. Väl framme hälsar de på gårdsdjuren innan de går in i butiken för att köpa djurens avrättade vänner. När de kommer hem igen har kylklamparna hunnit tina, men är, tillsammans med köttet, fortfarande kalla.
  1. Hur långt är det till köttbonden?
  2. Vilken färg har Bertils cykel?
  3. Hur glad, mätt i gram, kommer da Vinci III bli under beredningen av köttet?
  4. Vem tjänar mest på den här historien?

Spoiler! :
  1. Inte långt alls. Adam glömde frysa in kylklamparna i tid, så de blev aldrig ordentligt frysta. På grund av detta blev det inget sex alls för Adam under följande vecka.
  2. Samtliga cyklar är röda, eftersom Adam, Bertil och Cecilia, samt deras gemensamma hund da Vinci III, har de mördade djurens blod på sina händer respektive tassar.
  3. Da Vinci III blir inte särskilt glad alls, eftersom han snart blir såld till en kringresande cirkus efter att ha utvecklat abnorma muskler -- vilket för övrigt även Adam, Bertil och Cecilia blir -- på grund av för mycket steroider i köttet (köttbonden skämtade bara; han var inte alls ekologisk).
  4. Adams 103-åriga mormor, Emilia, samt den bank hon i hela sitt liv varit kund i.


***

Tack till CRA:s syster för blomkålssoppsreceptet; jag har införlivat det i repertoaren. Det blir lite olika varje gång. Senast smaksatte jag den med torkad koriander och rosmarin, samt hade i några bitar torsk i slutet och rökt lax innan servering.

***

Ikväll blir det långstekt kyckling fodrad med lime, persilja, och olivolja och fylld med samma blandning plus fetaost. Potatis- och palsternacksklyftor (inte pilsnersnacks) samt en behagfullt ornerad avocadosallad.


2 december 2019, 09:42
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Jag har provsmakat Cloettas djungelvrålsplopp, men det var en besvikelse: Chokladen var okej, men lakritsen var alltför tam. Marabous saltlakritschoklad har däremot blivit en ny favorit.


2 december 2019, 13:58
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Improviserad fisksoppa: Stek lök, vitlök och potatis. Krydda med mangochutney och senap (skånsk). Häll på vatten och koka tills potatisen är mjuk. Stöt potatisen till önskad konsistens (grovkornig). Lägg i klippta torskfiléer och låt dem ligga under lock med kastrullen avdragen från plattan fem minuter. Servera med vatten och mörkt bröd med drottningsylt och ost.

Snart ska jag koka risgrynsgröt och imorgon blir det köttbullar med älgfärs och grönpeppar.


17 december 2019, 22:38
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.


hmmm...


17 december 2019, 23:07
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Schueberird skrev:
imorgon blir det köttbullar med älgfärs och grönpeppar


"Imorgon" är alltså ett ganska flytande begrepp; det blev idag istället, det vill säga tidigare än beräknat... :04:

Jag testade även att göra majonnäs genom att hälla ner allt i en skål och köra runt med stavmixer -- vilket jag sett fungera med hollandaisesås -- men det fungerade inte i det här fallet, så jag blev tvungen att börja om med en ny äggula och den tunna majonnäsen på klassiskt vis, vilket fungerade.

Brysselkål har ätits också, vilket jag inte gjort på flera decennier efter att de första jag provade smakade väldigt beskt. Kokade smakar de fortfarande lite beskt, vilket kanske beror på hur många av de yttre bladen man rensar bort. Rostade i ugn blir de mildare och godare.


20 december 2019, 23:15
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Jag började alltså, så att säga, på ny gula...


28 december 2019, 13:24
Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 197, 198, 199, 200, 201  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.

cron