Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 201  Nästa
Mattråd! 
Författare Meddelande
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Jag fick en galen idé att jag skulle använda denna bild som en tapet i någon sorts drömvärld byggd av rinnig deg:
Bild
Detta är alltså fördegen till storstökets brödbullar efter att den fått jäsa 1 timme.

CodeRedAlert skrev:
Jag kokar risgrynsgröt i en rostig järngryta. Är det farligt?


Ja, du kommer att dö om du så bara som tittar på gröten :P


20 december 2010, 19:09
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Fördegen gjordes förresten på dinkelmjöl, grovt rågmjöl och jäst.

Pajdegen till Helenabakelserna ligger och slappar några timmar i kylskåpet:
Bild

Jag for omkring som en skållad mandel i köket:
Bild
Det blev en del mandlar som skulle skållas och skalas.
Formarna ska senare fordras med pajdegen och fyllas med mandelmassesås (mandelmassa med extra mycket äggvita).

Brödgröt som stått och svällt över natten:
Bild
Inga direkta nyheter, utöver det gamla vanliga, förutom 4-kornskross (vete, råg, korn och havre), fänkålsfrön och havrekli.


20 december 2010, 19:26
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Fördegen har blandats med vetemjöl, mer porter och lite annat smått och sedan fått jäsa ytterligare 1 timme:
Bild


20 december 2010, 19:29
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
:lol: :oops:
Det här börjar likna den obligatoriska semesterbildsvisningen hos några avlägsna bekanta - men jag har faktiskt sovrat litegrann.

Här kommer fler (och kan ni som pratar om annat vara lite tystare, så att ni inte väcker dem som somnat):
Bild
Jag kavlar ut varje bit pajdeg mellan plastfolie och fordrar bakelseformarna. Överbliven pajdeg trycks in i nästa bit. Formarna är smorda med lite flytande margarin. De allra sista degresterna sporrades ut till garnyrremsor.

De schväschischka lantbrödsbullarna är klara:
Bild
De är dock inte så himla schväschischka längre:
Rågsikten ersattes med 40% grovt rågmjöl och 60% dinkelmjöl (det som ibland också kallas speltmjöl) och degspadsvattnet ersattes med porter. Mandelmassekulor till vänster och i bakgrunden syns förberdelserna till middagens köttfärssås.

Grötbröden är klara:
Bild
I förgrunden syns fler chokladkulor, eftersom jag ville se om jag kunde undvika att ge dem fötter (vilket jag dock inte lyckades med den här gången heller) och eftersom det då också blev mer snask förstås :)

Protohelena:
Bild
Helenabakelserna har fyllts, garnerats och är redo för ugnen.

Helenabakelserna är klara:
Bild
Fyllningen sväller en del.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dinkel


20 december 2010, 19:57
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
De klantigt fordrade formarna ovan fordrades om efter att bilden togs.

Sista bilden:
Bild
Medan bröden jäste och chokladen stelnade fixade jag ihop köttfärssåsen och satte den på kokning i 2 timmar. Den här gången lät jag den koka utan lock hela tiden, vilket gav ett klart bättre resultat. Den smaksattes bland annat med skånsk(!) senap.

Julens första must avnjöts för övrigt i fredags.


20 december 2010, 20:10
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Förklaring fordras för felaktigt fodrande:
Man fordrar fodra när man beklär något.


20 december 2010, 20:14
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Ikväll kan det tänkas att jag testar chokladsås med lakritssmak:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Koka cirka 10 minuter till en sockerlag. Späd med vatten ibland för att undvika karamellisering. Vispa ner ½ dl kakao och 1 tsk lakritspulver i 1 dl av sockerlagen (eller mät upp hur mycket sockerlag det blev totalt och dosera kakao och lakritspulver därefter). Jag är inte säker på hur mycket lakritspulver som krävs eftersom det är första gången jag testar det här, så det kanske blir fler experiment i framtiden, vilket för övrigt påminner mig om att jag ännu inte har utfört mina utlovade hasselnötsexperiment.


3 januari 2011, 17:19
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Dagens experimentgryta:
Bryn:
3 morötter, grovt skivade
6 potatisar, delade

Stek:
1 lök, hackad
1 bit squash, tärnad
3 kycklingfiléer, klippta

Häll i:
1 tomat, tärnad
1 bit purjolök, strimlad
5 dl vatten

Smaksättning:
1 msk messmör
rivet skal och saft från 1 lime
1 msk lakritspulver

Ät direkt ur burken:
oliver

Låt allt (särskilt oliverna ;) ) koka i cirka 10 minuter. Red.


3 januari 2011, 22:40
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
Lakritspulver, finns det i vanliga matvaruaffärer? Gillar dina receptinlägg! Synd att bilderna har försvunnit...


3 januari 2011, 22:49
Medlem
Inlägg Re: Mattråd!
sugmundfreud skrev:
Lakritspulver, finns det i vanliga matvaruaffärer?


Tyvärr inte (om du inte har tur att besöka någon väldigt välsorterad sådan). Mitt är köpt i en butik som specialiserat sig på just lakrits (och choklad). Det kan även köpas på nätet.

Jag återkommer med smakutlåtande efter att ha ätit grytan (vilken just väntar på detsamma (att ätas, alltså)).

Chokladlakritssåsen görs senare ikväll och serveras med glass.


3 januari 2011, 22:54
Ny tråd Svara på tråd  [ 2006 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 201  Nästa


Som gäst saknar du privilegier.