Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar
Författare |
Meddelande |
Schueberird
Medlem
|
Re: Mattråd!
@Zombie: Intressant.
Jo, om man är duktig och inte samtidigt försöker göra en massa annat så ska man ju kunna hålla liv i en surdeg hur länge som helst.
Idag har jag planerat morgondagens mat, som egentligen skulle ha lagats idag, men det var enklare just idag att välja något annat, nämligen sedvanlig köttfärssås med russinbulgur. Imorgon blir det "överbakad soppatorsk" (fisksoppa, med fänkål och torsk, som kokas, hälls i portionstallrik och täcks med ett lock av smördeg, varpå det hela sedan gräddas färdigt i ugn). Det som blir över fryses in och blir lätt till en ny överbakad middag und blabla.
|
12 maj 2013, 21:32 |
|
|
CodeRedAlert
Medlem
|
Re: Mattråd!
Hmm, intressant soppa med ätlig lock. Det gör mig ohemult sugen på ugnsgratinerad löksoppa.
Här blev det pannkakor igen och linssoppa till middag. Nu funderar jag på att poppa ekologiska popcorn.
|
12 maj 2013, 21:40 |
|
|
Schueberird
Medlem
|
Re: Mattråd!
Tack för påminnelsen: Jag fick just popcorn av Telia härommånaden; de torde ligga kvar någonstans under alla morgontidningar, vilka jag knappt hinner läsa, så det är väl dags att jag antingen poppar dem och äter som de är eller använder dem i matlagningen på något sätt.
|
12 maj 2013, 21:52 |
|
|
CodeRedAlert
Medlem
|
Re: Mattråd!
Hinner jag baka småbröd ikväll, tro? Kanske baka ut dem och frysa in och grädda när det är ätdags?
|
13 maj 2013, 20:04 |
|
|
Schueberird
Medlem
|
Re: Mattråd!
Hur går det med surdegsbrödet?
Här blev det 10 brödbullar och 2 limpor: Först kokades det en tjock gröt: 1 dl 4-kornskross (en blandning av fyra olika sorter) 1 dl vetekli 1 dl linfrö + solrosfrö (mest solrosfrö) 1 msk stötta kumminfrön 1½ tsk salt 2 dl lingonsylt 1 dl "kött- och grönsaksbuljong" (det blev ganska mycket spad när jag tidigare lagade köttfärssås, så jag hällde av en del av det och sparade) 2 dl vatten
Gröten fick svalna medan jag satte brödbullsdegen på jäsning och bakade ut den. När degbunken blev ledig blandade jag ihop allt till limporna på sedvanligt sätt:
viss mängd gröt 25 g jäst 3 dl köttfärssåsspad + överbliven matgrädde och dito yoghurt plus lite vatten (jag skippade portern den här gången, eftersom den gör brödet onödigt obilligare) 1 msk brödsirap (ersätter effekterna av portern) 500 g vetemjöl
Brödbullarna gjordes på samma gamla vanliga sätt, men med vissa variationer: 25 g jäst 2 msk jordnötsolja (istället för olivolja) 3 dl köttfärssåsspad + matgrädde + matyoghurt + vatten ½ tsk salt ½ msk brödsirap (istället för 1 tsk honung) 250 g vetemjöl 50 g fint rågmjöl (istället för fult rågmjöl) + en slatt grovt rågmjöl från botten av påsen 50 g grahamsmjöl (istället för rågsikt) sesamfrön
|
16 maj 2013, 14:33 |
|
|
Schueberird
Medlem
|
Re: Mattråd!
Går det att frysa in ogräddat bröd utan att bröden blir platta?
|
16 maj 2013, 14:34 |
|
|
Yetin
Medlem
|
Re: Mattråd!
Tack för den förresten. Tror dock inte det finns nåt enhetligt värde för öl. Det är inte lager jag dricker.
|
16 maj 2013, 14:43 |
|
|
CodeRedAlert
Medlem
|
Re: Mattråd!
Japp. Fast det måste finnas plats i frysen då för man fryser in de styckvis på plåtar eller plant underlag av något slag och samlar ihop de i påsar när de är djupfrysta. Det går framåt med surdegsbakandet i tanken för tillfället. Har entusiasmerat den där mannen i familjen, så snart sätter vi nog igång.
|
16 maj 2013, 20:48 |
|
|
Schueberird
Medlem
|
Re: Mattråd!
Aha. Hur gör du med gräddningen då? Gräddar du som vanligt, fast bara lite längre tid?
|
16 maj 2013, 22:25 |
|
|
CodeRedAlert
Medlem
|
Re: Mattråd!
Direkt in i ugnen bara men lite längre tid. Gissar jag. Har inte hunnit testa den här metoden i praktiken än men det står så i min kokbok vilken jag anser vara pålitlig.
|
16 maj 2013, 22:59 |
|
|
Som gäst saknar du privilegier. |
|