Jo. Jag har funderat på att börja dricka vin för hälsans skull. Det jag har läst mig till är att sådär 1-2 glas om dagen är lagom.
Men det verkar finnas TVÅ stora teorier om det här:
1. Vinet "får blodet att rinna lättare", eller snarare det är vinet i liten mängd som är bra. 2. Vindrickare äter oliver och grönsaker och generellt bra mat, medan öldrickare äter chips och sitter stilla framför sporten på tvn.
Vad säger den församlade aspigheten? Är vinet i sig hälsosamt?
19 januari 2014, 20:20
Incognita
Moderator
Re: Vin för hälsans skull?
Det lär finnas ett väldigt nyttigt ämne i den röda druvans skal. Dock finns precis samma ämne minst lika rikligt i lingon, hörde jag nyligen på kunskapskanalen.
19 januari 2014, 20:48
Savanten Svante
Medlem
Re: Vin för hälsans skull?
Ah! Då är det kanske lingondricka man ska satsa på?
19 januari 2014, 20:55
Schueberird
Medlem
Re: Vin för hälsans skull?
Ja, eller vindruvor.
20 januari 2014, 01:03
Yetin
Medlem
Re: Vin för hälsans skull?
En förutsättning är förstås att man stannar vid 1-2 glas.
Jag har fått uppfattningen att det rör sig om specifika nyttiga ämnen i vinet, som i teori 1, men jag har inte satt mig in i det. När det gäller teori 2 finns även klassfrågan. Vin är väl mer en medelklassdryck medan öl är arbetarklass, vilket påverkar åt samma håll som skillnaden i matvanor. 1 och 2 är inte heller ömsesidigt uteslutande, skulle inte förvåna mig om båda är sanna samtidigt. Fast jag antar att man borde ha en kontrollgrupp av nykterister. Vad de har för matvanor och klasstillhörighet vet jag inte.
21 januari 2014, 19:03
Savanten Svante
Medlem
Re: Vin för hälsans skull?
IOGT-NTO skulle uttolkast Idioter Och Gamla Tanter - Nykter Till Onsdag, det lärde jag mig när jag var liten.