Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
äggkokandets fysik - nallen? Anyone? 
Författare Meddelande
Moderator
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Incognita skrev:
Dessutom sparar det disk. Och det drar mindre el. Energibesparande på alla sätt alltså.

- utom möjligen tillverkning + skrothantering av den ännu ena prylen? Men visst, okej, jag ger mig.


5 augusti 2011, 18:29
Medlem
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Zombie skrev:
- utom möjligen tillverkning + skrothantering av den ännu ena prylen?
Medhåll.


6 augusti 2011, 00:03
Medlem
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Om man har gasspis då? Är det mer miljövänligt?
Och så kokar man naturligtvis i återanvänt regnvatten. 8-)


7 augusti 2011, 12:13
Moderator
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Ufo skrev:
Zombie skrev:
- utom möjligen tillverkning + skrothantering av den ännu ena prylen?
Medhåll.


Kan tillägga att jag haft mojängen i femton år utan att behöva vare sig diska eller skrota den - "and still going strong". Vattenanvändningen är dessutom minimal. Koden: Det går säkert lika bra med regnvatten; kanske kan måttet dessutom användas för ångkokning på gasspis, fast då får man själv hålla koll på när det är färdigt - och jag misstänker att hela grejen fallerar om man lyfter på locket för att kolla.

Tutsignalen när vattnet dunstat är dock mycket otrevlig.

Är alla eniga om att det är kondensen på äggen som gör att det går åt mindre vatten ju fler ägg som kokas?

En dum följdfråga: vattnet som kondenseras, kommer det inifrån äggen eller från det vatten man tillsatt?


16 augusti 2011, 15:39
Moderator
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Incognita skrev:
Tutsignalen när vattnet dunstat är dock mycket otrevlig.
Retroidé (medeltidsstuk): en liten staty av sankt Dunstan med kondensdrivna fingrar som spelar harpa när det är dags. Eller tills det är dags? (Harpsträngarna kanske kan vara små stålstavar?)

Kondensen... antar det. Frågar du oss lekfolk??
Vatten diffundera (?) ut genom skalporerna — skulle inte gissa det, men vad vet jag?


16 augusti 2011, 15:47
Moderator
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
*fniss*

Men vattnet kondenserar ju även på locket och rinner ned därifrån. Varför spelar det då roll hur många äggen är?


16 augusti 2011, 16:35
Medlem
Inlägg Re: äggkokandets fysik - nallen? Anyone?
Incognita skrev:
En dum följdfråga: vattnet som kondenseras, kommer det inifrån äggen eller från det vatten man tillsatt?
Det är det tillsatta vattnet, som kondenserar på ytan till äggen.

Incognita skrev:
Men vattnet kondenserar ju även på locket och rinner ned därifrån. Varför spelar det då roll hur många äggen är?
Kondensen mot locket är alltid detsamma oavsett hur många ägg du kokar.
Men det borde gå åt mycket mer vatten om du tar bort locket.

Äggen däremot kondenserar mer om du har fler ägg.(Totalen, inte per styck)


16 augusti 2011, 18:30
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Som gäst saknar du privilegier.